zondag 17 februari 2013

Twee meevallers.

De afgelopen week nog een keer met de vijfgrammer op snoek gevist. Door de vorst was het water weer grotendeels bedekt met ijs maar in een paar open stukken kon toch nog gevist worden. Een mooie gelegenheid om de spinnerbaits eens te testen.

De versie met 5 gram lood als verzwaring blijkt voor dit water aan de zware kant te zijn. Met een waterdiepte tot ongeveer 1.20 meter loopt de spinnerbait zwaar over de grond of moet snel worden binnengedraaid. De 3 grams versie is perfect. Heel langzaam kan worden binnengedraaid waarbij de bodem zo nu en dan wordt geraakt. Door met de hengeltop te werken is een extra op en neer gaande actie te krijgen. Prima. Een aanbeet voelt anders aan dan het raken van de bodem waardoor deze visdag niet visloos eindigt.

Voor het meeste polderwater hier in de buurt, waar de maximale diepte ongeveer 1,5 meter is, zal de 3 grams spinnerbait in de toekomst vaak worden gebruikt. Een aanrader voor vissers met een 5 grams spinhengel.




Mijn 3 grammer is ook weer thuis gekomen van een paar nachtjes logeren in Amsterdam. Het uitstapje heeft haar goedgedaan en ze kan er dan ook weer volop tegenaan. Het nieuwe topdeel past perfect en is afgebouwd in de stijl van de oorspronkelijke hengel. Ik ben er heel blij mee. Cor bedankt.

zaterdag 9 februari 2013

Foutje bedankt.

Als ik donderdag middag uit de auto stap en de koffer open doe is het me direct duidelijk. De laarzen en de visjas met hierin alle spullen heb ik thuis laten liggen. Ik had dit aan willen doen maar door de plannen op het laatste moment te veranderen is dat er niet van gekomen.
Terug naar huis rijden heeft geen zin omdat daarmee de vistijd tot de helft zou worden ingekort en er slechts een uur overblijft. Dan maar zo. In de verbandsdoos zit een schaar die wel als onthaaktang dienst kan doen. En dat werkt ook nog aangezien twee snoekjes de streamer net even te diep hebben zitten.


dinsdag 5 februari 2013

Dalende temperatuur stijgende vangsten.


Op de dinsdagmiddag twee uurtjes gevist met de CJW mosquito 0LV 3 grammer en een witte Gerrit streamer. Een donkere lucht voorspelt niet veel goeds en net bij het water aangekomen begint het te donderen en te hagelen. Het hoeft niet nadelig voor de vangst te zijn maar lekker is het niet echt. De kleding geeft echter voldoende beschutting en er kan geconcentreerd gevist worden. Het zal de vijfde worp geweest zijn dat de streamer voor het eerst wordt gegrepen. Fotootje en weer terug. Een goed begin.



Na nog een paar worpen en twee andere stekken kom ik in een bocht waar de doorgebroken zon inmiddels een poosje lekker op schijnt. Onder de steiger jaagt een vis. Daar wordt het eerste worpje geplaatst. Van meerdere kanten wordt de steiger aangeworpen tot een vis wordt gehaakt. Snel in het water onthaken en verder vissen. Ook twee andere jagers volgen het voorbeeld van deze vis.

Een volgende aanbeet is andere koek. Droge tik gevolgd door een kromme hengel met aan de andere kant een vis die niet onder de indruk is. Dat zijn de betere vissen. Wanneer de vis gaat zwemmen is zij niet te houden. Kromme hengel met een slip die maar lijn blijft geven. Maar na een meter of tien keert ze om en kan lijn terug gewonnen worden. Run links, run rechts maar ik blijf de zaak onder controle houden. Na een paar minuten komt de vis voor het eerst boven. Dat is een beste. Zou het een meter zijn. Niet veel later ligt ze uitgeteld voor me. Via de steiger kan ik de snoek gemakkelijk met de kieuwgreep pakken.

Maar dan gaat het mis. De vis geeft een slag met zijn machtig lichaam en zwemt onder de steiger. Ik reageer hier verkeerd op en blijf de hengel naar boven gericht houden. Knak. Het is me nog nooit in al die jaren gebeurd maar herken direct wat er aan de hand is. De hengel breekt 15 cm boven de sluiting. De vis kan echter zonder problemen worden geland omdat zowel zij als ik rustig blijven. Helaas net niet de gewenste meter maar met 97 cm de grootste maar vooral zwaarste vis voor mij aan deze hengel. Wat een ervaring, geweldig.



Thuis aangekomen maar eerst een belletje naar Amsterdam gedaan en het probleem voorgelegd. De ogen worden op een nieuw topstuk gezet en verder afgewerkt zoals de originele hengel. Slechts de verzendkosten worden gerekend. Dat is pas service. Cor alvast bedankt.