maandag 3 juli 2017

Boerenkarper.


In Nederland komt in de zaanstreek en de kop van Noord-Holland een wilde karpersoort, de boerenkarper voor gekenmerkt door een torpedovormig lichaam (geen knik tussen kop en rug) een eindstandige bek en bleke vinnen. Fysiologisch wijken wilde karpers sterk af doordat het visvlees over het hele lichaam rood is gekleurd. Daardoor hebben ze ook een groter uithoudingsvermogen en doordat het lichaam meer in balans is, zijn ze ook beweeglijker en daardoor moeilijker aan de hengel te vangen. Aldus Wikipedia. Dus op naar De kop van Noord-Holland. Dus op naar de visgronden van Peter Linzell.


We spreken om 0500 uur af aan het viswater om de beste tijd mee te maken. Om 0130 stond ik naast mijn bed. Even voorstellen van links naar rechts: Jelle, Andre, Peter en Olav. Met mezelf erbij zijn we met 5 ervaren penvissers. Dat moet toch lukken. Overal worden actieve karpers gespot maar onze aasjes en voerplekken worden niet aangedaan. En zo verstrijken de uren en bestaat de buit slechts uit voorns en brasems.


Een tweede stek wordt aangedaan een aantal kilometers verderop. Dit is een ringvaart met een polder die ongeveer 5 meter lager ligt. Een prachtig gezicht. Ook hier worden weer meerdere voerplekken gemaakt maar wat we ook proberen een karper komt niet op de kant. En we doen echt wel ons best door ook zo laag mogelijk te blijven en het riet te gebruiken als beschutting.
Om niet met lege handen weer naar huis te gaan wordt een stadswater aangedaan. Hier vangt iedereen een karper en de nodige giebels. Maar het doel, vangen van een boeren of verwilderde karper, wordt niet gehaald. Desondanks hebben we een prachtige visdag beleefd in de polders van Noord-Holland en wordt Peter hartelijk bedankt voor zijn rol als gids.

7 opmerkingen:

 1. Hoi Klaasjan, wat jammer dat 'de boeren' verstek lieten gaan, maar zo te zien hebben jullie wel een puike visdag gehad..!! En daar is het toch om te doen, nietwaar..?? Tight lines, Groet, Tom

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo is het precies Tom. En de voorspelde regen bleef uit.

  Vrgr Klaasjan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig be/omschreven Klaasjan! Een ontzettend leuke visdag en zeker voor herhaling vatbaar.

  Gr,
  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk verslag Klaasjan!

  vangstgarantie krijg je nergens maar beleving door het vissen met de pen is onbetaalbaar

  Mvg Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo'n dag met andere kerels opstap is alleen al de moeite waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geen boeren- maar wèl karper. Het blijft vissen... je weet nooit wat de dag brengt. Zo te zien heeft de dag in ieder geval plezier onder gelijkgestemde vismaten gebracht. En dáár gaat het om!

  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jammer dat er niet een wilde karper is gevangen, je wilt toch wel graag eens die kracht en het verschil voelen op je hengel. Maar een dag doorbrengen in goed gezelschap is ook wat waard en totslot nog een leuke karper kunnen vangen. Fijn om te zien Klaasjan dat je weer actief bezig bent.

  Groet, Lolle

  BeantwoordenVerwijderen