vrijdag 12 maart 2010

Baars, baars en nog eens baars.

Lekkere originele titel na het verhaal van gisteren maar het dekt volledig de inhoud.
Vandaag gaat het roer om. Geen spinners en lepels meer maar kleine shadjes op lichte loodkopjes van 3 tot 7 gram afhankelijk van de diepte van het water en de grootte van de shad. Er wordt gevist zonder een extra dregje bij de staart wat bij dergelijke kleine shads ook helemaal niet nodig is en zelfs niet wenselijk is. Het voorkomt een hoop onnodig moeilijk onthaak werk. Een beetje baars schuift gemakkelijk over een shadje van 8 cm lengte heen. De shadjes zijn van Lunkercity (saltshaker) en Profiblinker.
Er wordt gevist bij bruggen en rond houten palen. Stekken waar de waterdiepte tussen de 1 en 2 meter ligt en ook hier kan heel goed verticaal gevist worden.
Met een worpje uit de pols is het heel goed mogelijk om het kunstaas een aantal meters onder de brug te gooien terwijl je zelf op de brug staat. In het donker van de brug mag je baarzen maar ook snoekbaarzen verwachten. Een visserij die volgens de wet niet mag omdat je minimaal 10 meter van een brug af moet blijven, men is gewaarschuwd.
De techniek is verder simpel. Je gooit het shadje onder de brug en wacht tot deze op de bodem is aangekomen. Dan vis je hem met sprongetjes binnen waarbij het van belang is dat je het kunstaas ook weer de ruimte geeft om naar de bodem te zakken. Meter voor meter vis je zo de verschillende plaatsen af.
Zo ook vandaag. Maar na 45 minuten en vele worpen is er nog steeds geen enkele aanbeet gevoeld. Ook het wisselen van kleuren en soorten shads helpt niet. Dan komt ineens de eerste aanbeet op half water terwijl het shadje naar beneden zakt. Aha. De volgende worp wordt ook voor het raken van de bodem gestart en baars nummer twee is gevangen. Helaas wordt er ook geregeld misgeslagen.
Een teken dat het beter kan. Een kleinere shad op een 3 grams Gamakatsu jigkop wordt gemonteerd en het is feest. Baars na baars komt binnen en missers komen nauwelijks nog voor. Het minimaal bewegen en het verkleinen van de shads heeft gezorgd dat er een onvoorstelbaar aantal baarzen gevangen wordt. Zelfs zoveel dat ik het wel gezien heb na verloop van tijd en nog even een andere lichte spinhengel pak om met een witte Alex spinner te vissen wat in een halfuur tijd ook nog eens 2 snoekjes oplevert. Ik heb wel eens mindere dagen meegemaakt. Over de hengels waar vandaag mee gevist werd is ook nog wel het nodige te vertellen maar daarover later meer. Hengels van 2 top hengelbouwers uit Nederland.

2 opmerkingen:

  1. Dat lijkt me genieten Klaasjan, zulke visdagen met mooie vangsten na een lange ijswinter. Mijn complimenten voor je blog, ziet er goed uit, en het volgen waard.

    groet,alex

    BeantwoordenVerwijderen