donderdag 18 maart 2010

Eerste mooie "lente"dag.

Het is fantastisch weer om buiten te zijn. .Met 17 graden volstaat een trui of sweater na maandenlang een dikke winterjas te hebben moeten dragen.
Ik kan een uur weg in de middag waar gretig gebruik van wordt gemaaktMet het ultralichte verticalen heb je maar weinig materiaal nodig en dat staat ook nog eens klaar. Er wordt koers gezet naar de beste stek van de laatste dagen en daar zal het gaan gebeuren zo is de verwachting. Maar 10 minuten later nog helemaal niets gezien of gevoeld. In een ondiepe hoek van het water zie ik wel geregeld vis jagen op speldaas wat in de oppervlakte zwemt. Vaak is dat snoek maar als ik polshoogte neem zie ik duidelijk baarzen van een heel aardig formaat jagen. De moed zakt me toch een beetje in de schoenen als ik de enorme hoeveelheden speldaas van een centimeter of 5 zie. Daar valt mijn shadje bij in het niet. De enige kans is om deze op een perfecte manier te presenteren. Naar mijn mening is dat net onder het speldaas en langzaam gevist waarbij het shadje regelmatig kantelt.
Vandaag is dat een 5 grams jigkop voorzien van een 6 cm lange profiblinkershad. Dit werpt als een speer op de ultralichte hengel ook al zet deze net zo gemakkelijk veel lichter gewichtjes weg. Tijdens het zakken van het shadje op het gewicht van het jigkopje schommelt de staart heel attractief. Prima, precies goed. Op een 3 grams jigkopje schommelt de staart niet tijdens het zakken. Een zwaardere jigkop is niet vlak onder het speldaas te houden en zal vuil oppikken van de bodem. Zo nauw steekt het soms.
Na de eerste worp wordt mijn shadje keihard gestopt door een vis. De hengel helemaal krom terwijl hij ook nog de nodige bonken te verduren krijgt geeft al direct aan dat we hier met een prachtige baars van doen hebben. Foto maken en nameten geeft maar liefst 39 cm. De rest van de beschikbare tijd wordt dit ondiepe gedeelte werpend uitgevist met als eindresultaat 10 baarzen en 2 snoekjes. De grootste baars was de vis van 39 cm. De op één na grootste was 37 cm en de rest zat rond de 25 cm.
Doe mij maar meer van dit soort dagen het komend seizoen.

3 opmerkingen:

 1. Hoi Klaasjan,
  Het inspelen op situaties zoals jij schets levert jou bepaald geen windeieren op
  Gefeliciteerd met deze vangsten!

  Erg leerzaam blog trouwens,wat er ook heel mooi uitziet!

  Groet Hans Koeslag

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige dikke baarzen, Klaasjan, ik geniet.
  Je hebt het baarshol gevonden, wees er zuinig op.
  Maar je weet net zo goed als ik, voor je het weet zijn ze spoorloos verdwenen........... het blijft elke keer weer zoeken.

  Groet,
  Ba(ar)s

  BeantwoordenVerwijderen