donderdag 25 maart 2010

Okuma Aventa Pro VT 1002 centrepin


Door hele positieve en enthousiaste verhalen op het internet en binnen onze club flitsendnylon.nl was ook mijn interesse gewekt in dit type molens. Om eens te zien of het iets voor mij was werd een instapmodel gekocht, de genoemde Okuma Aventa Pro die heel goed uit de testen komt en ook positief wordt beoordeeld door gebruikers. Er is zelfs geen verschil in werking waar te nemen tussen deze pin en de veel duurdere pins van Youngs and Sons. De laatst genoemde ziet er echter wel stijlvoller uit.
Het leuke van het vissen met een centrepin is dat je alles zelf moet doen. Geen slip die in werking treedt als een vis te sterk is en lijn neemt. Bij een centrepin controleer je de lijnafgifte met je duim wat dus heel spectaculair kan zijn bij een wegspurtende vis. Om niet het risico van brandplekken te lopen is het dan ook verstandig om de pin te remmen met de vrije hand in plaats van met de duim. Ook het lijngeven en lijnnemen gaat in een verhouding van 1 op 1 en niet zoals bij een werpmolen met een grotere verhouding waardoor je minder snel hoeft te draaien.
Voor sportvissers met de nodige ervaring die graag vissen met een penhengel onder de kant kan het vissen met een centrepin een nieuwe impuls zijn voor hun hobby waardoor de visserij nog intenser beleefd gaat worden.
De Aventa Pro is heel goed bevallen tijdens de visserijen die ermee gedaan zijn. Dat is op stromend water met een Avon model dobber waarbij de centrepin moeiteloos lijn gaf. Maar het meest is deze centrepin gebruikt tijdens het vissen op karper en zeelt. Ook hier geen klachten en een hele ruime voldoende. Nadeel is het ontbreken van een lijngeleider waardoor het geregeld gebeurd dat er lijn van de spoel wordt geblazen bij enige wind wat vervolgens om de pin heen slaat. Dit geeft problemen na het haken van een grote vis en is dus vervelend. Je kunt dit voorkomen door de pin constant vast te houden wat dan ook werd gedaan. Mijn nieuwe pin zal wel voorzien zijn van een lijngeleider.
Ik ben zeker geen specialist op het gebied van centrepins maar het vissen ermee zal voor veel sportvissers een openbaring zijn.

4 opmerkingen:

 1. Klaasjan ,

  Helemaal mee eens ,vissen met een stevige wind zonder lijn geleider is bijna niet te doen , Ik loste dit probleem op om met een ouderwetse lijnclip te zetten op je greep boven de reel en zodoende de lijn strak te houden en uiteraard de reel op ratel anders gaat het niet.

  Groet Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Klaasjan,

  Helaas heb ik geen mensen in mijn omgeving die een centrepin ervaring hebben.
  Dus ik kan alleen maar zeggen dat ik het heel mooi materiaal vind..lijkt mij niet echt makkelijk om razendsnel een karper mee aan te slaan?
  Slaan en de pin vasthouden?

  Mvrg Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Inderdaad aanslaan en de pin vasthouden/controleren met de vrije hand. Ik denk dat het voor jou en Hennie ook wel iets is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heb pas een Okuma sheffield gekocht, een mooi pinnetje. Heb er al menige winde's mee gevangen hier in de waterweg bij Vlaardingen. Volgende week op vakantie in Frankrijk dan gaat de Okuma zeker mee. Als er eventueel nog tips zijn graag.

  Groet Paul

  BeantwoordenVerwijderen